Succesvol in je joggingpak

Thuiswerken is voor de één een lust en voor de andere juist een last. Waar het voor de één een genot is om zonder luidruchtige collega’s te kunnen werken, is voor iemand anders thuiswerk juist een bron van afleiding.

Hier volgen enkele tips om efficiënt thuis te kunnen werken.

Zorg dat je contact met je collega’s blijft houden

Ook al werk je thuis, het contact met je collega’s blijft belangrijk. Zorg dus voor voldoende contactmomenten, pak de telefoon of ga met je team in een conference call zodat jullie op éénzelfde lijn blijven werken en communiceren naar buiten en naar elkaar toe.

Juist het werk op afstand verhoogt de kans op misverstanden. Een email of een berichtje is snel verkeerd geïnterpreteerd.

Maak goede afspraken

Goede afspraken maken met je collega’s kan veel frustraties voorkomen. Weten wat er van jou verwacht wordt, geeft een comfortabeler gevoel. Je kan beter vooraf met elkaar goed afspreken, dan er later achter te komen, dat werk dubbel gedaan is of dat er dingen die aan klanten beloofd werden niet nagekomen zijn.

Wie doet wat en hoe communiceer ik dit naar de leden van mijn team?

Ook thuis moeten er goede afspraken gemaakt worden. Definieer duidelijk voor jezelf de grens tussen privé- en beroepsleven. Spreek met de mensen die ook thuis zijn af wanneer zij je absoluut niet mogen storen, wanneer je een korte pauze kan nemen, wanneer ze jou iets mogen komen vragen enz… Laat hen weten wat jouw dagplanning is.

Let op je houding

Op kantoor heb je waarschijnlijk een ergonomisch verantwoorde stoel, een laptophouder en een bureau dat op de juiste hoogte is afgesteld. Maar hoe zit dit thuis?

Zorg dat je comfortabel zit, want een slechte houding zorgt al snel voor nek- en rugklachten.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Zorg voor een rustige werkplek waar je alles bij de hand hebt

Zoek een plek in huis waar je in alle rust kan werken en waar je alles bij de hand hebt. Een plek waar je huisgenoten je niet storen. Waar je voldoende plaats hebt om je werk gemakkelijk te kunnen uitvoeren en waar je voldoende daglicht hebt. Zorg dat je de ruimte op tijd kan verluchten.

Het is belangrijk om uw privéleven en uw werkplek van elkaar te scheiden door zowel fysieke als psychologische grenzen te creëren. Verander uw woonkamer of slaapkamer niet in een kantoor.

Zorg ervoor dat eenmaal je professionele taken zijn volbracht, je geen zicht meer hebt op je werk. Werk en ontspanning gaan niet samen.

Neem regelmatig een pauze

Maak op voorhand een schema waarin je regelmatig een korte pauze voorziet. Dit zal je helpen om deze korte pauzes niet te vergeten. Regelmatig pauzeren zal je concentratie en energie op pijl houden. Ook je huisgenoten kunnen ernaar uitkijken om een korte tijd samen door te brengen. Zo kan je bijvoorbeeld wanneer je jonge kinderen hebt op vaste tijdstippen tijdens je pauze een kort spelletje buiten voorzien met hen. Ze zullen ernaar uitkijken en zullen jou tussendoor minder storen.

Ga voldoende bewegen

Een andere valkuil van thuiswerk is te weinig bewegen. Je hebt al weinig beweging nodig om naar je werk te gaan. Op kantoor lopen we al is tot aan de koffiecorner, stappen we naar een vergadering, gaan we ‘s middags buiten het kantoorgebouw eten of lopen we al is tot bij een collega op een andere verdieping.

Las daarom regelmatig een korte pauze in waarin je wat beweegt. Ga buiten een wandeling maken, speel 10 minuutjes buiten met de kinderen of je hond, enz…

Dit zal de concentratie bevorderen wanneer je terug achter je laptop zit. Bewegen geeft zuurstof en zuurstof zorgt voor extra energie.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Leg jezelf wat discipline op

Op kantoor is er min of meer een vast werkritme. Bij thuiswerk vervaagt deze grens. Zorg voor een vaste begintijd en eindtijd. Zo geniet je ook meer van het voordeel dat thuiswerk biedt. Gebruik de tijd die je anders nodig had voor jouw verplaatsing niet door deze op te vullen met werken, maar gebruik hem voor meer ontspanning.

Zorg voor gezelligheid

Thuiswerk mag best leuk zijn! Je kan nu eindelijk de muziek van jouw keuze opzetten en met het volume dat jij wil. Je hoeft je niet op te kleden om naar het werk te gaan maar kan rustig in je joggingpak werken. Je hoeft met niemand in je werkomgeving rekening te houden. Er is niemand die het ziet.

Verder is er meer contact en tijd voor je familieleden en ben je flexibeler in het indelen van je tijd. Je verliest geen tijd door verplaatsing naar het werk. Tijd die je kan spenderen aan dingen die je graag doet.

Vergeet zeker je sociale contacten niet te onderhouden. Al is dat in deze Corona-tijd van op afstand. Maar gelukkig biedt de moderne technologie ons hiervoor voldoende hulpmiddelen aan.

Heb je toch twijfels bij je job of zit je vast over je jobkeuze? Wij kunnen je helpen!

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis intakegesprek.

www.compass-coaching.be  –  info@compass-coaching.be

www.mindsetacademy.be  –  Christel@mindsetacademy.be

Wil jij collega-thuiswerkers ook laten meegenieten van deze handige tips? Deel het artikel gerust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Testimonials

Christel, je moet weten dat je echt een voorbeeld bent voor velen ! Ik denk met plezier terug aan hoe jij mijn leerkracht was... ik bewonder u enorm en ik heb het misschien ( of waarschijnlijk) nooit gezegd, maar ik vind u echt een topwijf en je zal altijd een voorbeeld voor mij blijven !???

Stephanie

In 1 woord: WAUW! ik dacht dat ik wist wat mijn pitch ging zijn - ik zat er dik naast. Christel heeft mij ZO geholpen door de juiste vragen te stellen (eigenlijk te coachen..) om mij een veel duidelijker beeld te helpen creëren van wie ik als coach ben, wat mijn toegevoegde waarde voor de coachee is en welk type klanten ik wil aantrekken, dank je wel Christel! En als je nog niet hebt meegedaan aan een Meet & Greet: niet twijfelen, DOEN.

Tanya A.

Hoi Christel, gewoon om jou te zeggen dat ik jou een topcoach vind! Telkens weer opnieuw verbaas je me met jouw manier van diepe vragen stellen en to the point komen.

Milena, Mechelen

Ik volgde ook loopbaanbegeleiding bij Christel. Aanvankelijk geloofde ik daar niet zo in, dacht dat dit iets voor “softies” was.  Uiteindelijk leverde me het een flinke dosis zelfvertrouwen, positivisme en een salarisverhoging op. Christel is een uniek persoon, ik zou iedereen aanraden met haar in zee te gaan.

An, Zulte

Ik vond Christel meteen sympathiek en ik wist wel dat ze één en ander had mee gemaakt, maar ze was altijd opgewekt en scheen stevig in het leven te staan. Toen mijn man een paar weken weg was, heb ik Christel verteld wat er was gebeurd. Hoe zij zich toen op een niet-opdringerige manier heeft ontpopt tot een echte vriendin, daar word ik nog stil van. In elk geval, Christel heeft ùren naar mij geluisterd en met me gepraat, wat zeg ik: màànden, zonder ook maar iets te forceren of me ooit de les te lezen of regeltjes op te leggen. Ik wou niks meer met ons bedrijf te maken hebben. En toen heeft Christel gelukkig ingegrepen. In alle kalmte zei ze me dat ik moest ophouden met het slachtoffer uit te hangen en niet in mijn zelf medelijden mocht blijven steken. Dat ik verdorie mijn leven weer in handen moest nemen en dat ik door sterk te staan het respect van de anderen automatisch terug zou winnen, in plaats van te vluchten en in een hoekje weg te kruipen. Ik moest met mijn ex samen werken en de boel weer proberen opbouwen ipv in het verleden te blijven hangen. Dikke merci hiervoor aan mijn goeie vriendin en super coach Christel!

Dominique

Christel leerde ik kennen omdat ik bij haar aan de deur ging kloppen voor hondentraining. Ze straalde direct een enorm vertrouwen uit en na enkele sessies ging het al rap beter met onze Shiba. Random vertelde ik haar eens dat ik me niet zo goed voelde op het werk. Ze raadde me aan loopbaanbegeleiding te volgen maar daar geloofde ik aanvankelijk niet veel in. Maanden later heb ik toch die stap gezet en het heeft me enorm veel bijgebracht. Het leert je zaken op een andere manier te bekijken en er anders mee om te gaan. Haar tips hebben me zelfs loonsopslag opgeleverd. Ik zou het iedereen aanraden. Persoonlijk vind ik Christel een heel intelligente vrouw die niet alleen problemen oplossingsgericht aanpakt maar ook rekening houdt met de persoonlijkheid van elk individu.

An

De workshops en cursussen bij jou zijn altijd weer iets om naar uit te kijken. Tijdens de opdrachten en oefeningen heb ik mezelf beter leren kennen  maar kreeg ik ook vele inzichten/tips aangereikt om anderen beter te begrijpen of bepaalde situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Je slaagt er steeds weer in om ons op een toffe humoristische manier te blijven boeien met je praktische voorbeelden en anekdotes. Ik kan het iedereen aanraden om deze ontdekkingstocht te starten!  

Els

Sommigen onder jullie herkennen het misschien: je hebt al een paar klappen gehad in t leven, zowel privé als professioneel, alles lijkt een sleur, je voelt je ongelukkig in je job maar tja, wat moet je dan?!? Loopbaanbegeleiding.... zou dat wat verheldering brengen ? Wel, ja inderdaad! 1 muisklik, 1 telefoontje van een beschikbare coach, 1 kennismakingsgesprek .... en daar ging de toekomst-trein.... De klik, de match was er direct, en nu, zoveel gesprekken later , gevuld met een lach en een traan, heb ik het gevoel,de eerste keer in jaren, duidelijkheid te hebben voor mezelf. Ik heb nog een lange weg af te leggen om te bereiken wat ik wil, maar het is alsof de puzzelstukjes een voor een op z’n plaats vallen. En waar vroeger de energie en wat lef ontbrak is nu een waterval van positieve vibes! Zelfs zonder dat bekende energiedrankje heb ik opeens vleugels  Bedankt Christel Sonck

Brenda, Overijse

Je bent zelf verantwoordelijk voor de persoon die je bent!
Ik heb ook geleerd dat niet iedereen jou tof vindt, maar ik vind ook niet iedereen tof, dus maak keuzes in jouw leven. Door master mind weet ik precies wat ik wil en heb ik leren positief omgaan met bepaalde situaties

F. Zottegem

Maar wat me het meest bijgebleven is van de Master Mind sessie dat iedereen wel eens kampt met twijfels, minder zelfvertrouwen, zaken die je niet in de hand hebt (of denkt te hebben!).
Hierbij is Christel de ideale coach om dit alles om te buigen naar meer positieve energie!

Manuela, Zingem

Ik zat toen in een periode vol twijfels, verdriet en nog heel veel meer.
Beetje bij beetje kon ik terug alles op een rijtje zetten, meer relativeren ,aanvaarden , loslaten en vooral tot rust komen.
Nog eens een dikke merci, je hebt me echt enorm geholpen en ik zal je altijd dankbaar blijven !

Anoniem

De Master Mind was heel leerrijk en heb er zeker verschillende zaken uit geleerd waaronder uit je comfortzone durven komen en dat je zelf verantwoordelijk bent voor het al dan niet realiseren van je dromen!
Als je een positieve mindsetting hebt kan je er veel meer mee bereiken dan je zelf denkt!

Filip, Menen

Master Mind is een must voor iedereen die het ultieme duwtje nodig heeft om knopen door te hakken.
Het geeft je inzicht in je manier van denken, in het waarom je ter plaatse blijft trappelen en je niet uit je comfortzone geraakt…

Kateleen Cromphout, Ronse

terug met goesting gaan werken
google-site-verification: google556caf12bcdce0b1.html